HistorikDen gamla krogstugan (revs i början på 1900-talet)


Detta vackra par drev Pickhus krog

 

I Upplands Väsby 2.5 mil norr om Stockholm ligger Hammarby gamla apotek, ett hus med mycket historia.

Redan på 1600-talet serverades här mat och dryck. På den tiden bestod krogen endast av en liten stuga och kallades "Vägskälet" och fick sedermera tillnamnet Pickhus.
Apotek blev det först i mitten på 1800-talet, då järnvägen byggdes. Trafikanterna valde hellre den moderna järnvägen framför häst och vagn och behovet av vägkrogar minskade. "Pillertrillarn" på Löwenströmska lasarettet behövde större lokaler och hyrde in sig i den gamla krogen.
Hammarby apotek är dock mest känt för det mycket uppmärksammade mordet på apotekare Hallbergsson. Året var 1913, då apotekaren så brutalt stacks ner.
De två italienarna Valente och Jaconelli blev anklagade för mordet men tack vare ett skickligt arbete av den unge häradshövdingen Karlsson kunde de frias. I lyckoruset över den friande domen kastade sig Valentes mor runt domarens hals, varvid domaren lär ha sagt: "Kyss inte mig, kyss Karlsson!"

1967 flyttade apoteket till modernare lokaler och kommunen beslöt att upplåta huset till konstnärer och konsthantverkare.
I vårt moderna och teknologiska samhälle är det viktigt att bevara miljöer som ger oss möjlighet att upptäcka handens och sinnenas verk.
Det arbetar vi för på Gamla apoteket.

VÄLKOMMEN!

Väsbyvägen 36
194 36 Upplands Väsby


 

Hem

 

sidkonstruktör: Ola Söderström